Last van vliegangst? Zo overwin je jouw angst om te vliegen

Heeft u last van vliegangst? Breekt het koude angstzweet u uit wanneer u nog maar denkt om in een vliegtuig te zitten? Hier volgen enkele tips die u uw vliegangst helpen overwinnen.

Het vliegtuig als veilig transportmiddel

Eerst en vooral, statistieken hebben uitgewezen dat het vliegtuig een enorm veilig transportmiddel is. Per afgelegde kilometer heeft u in een trein dubbel zo veel kans om een ongeluk te hebben dan met het vliegtuig. Voor de auto is de kans op een ongeval zelfs maal vijf!

Perceptie

Natuurlijk is het wel zo dat een vliegtuigongeluk veel spectaculairder is, en steeds veel aandacht van de media krijgt omdat het zo zeldzaam is. Dit beïnvloedt zeker de perceptie van mensen die daardoor denken dat vliegen heel risicovol is. Niet dus. De reden waarom vliegen zo veilig is, zijn de uiterst strenge veiligheidsvoorschriften en goed getraind personeel. Ieder incident wordt nauwkeurig geanalyseerd en indien nodig worden de regels wereldwijd aangepakt. Dit is trouwens in het voordeel van de vliegmaatschappijen want die weten dat iedere crash nefast is voor het aantal passagiers.

Lichte vliegangst

Vandaag de dag is het normaal dat mensen het vliegtuig nemen om vakantie te gaan of voor een business trip. En als u een vliegangst heeft laat ik u dan geruststellen: driekwart van alle mensen heeft een milde vorm van vliegangst. Vliegangst is dus normaal. En met een paar eenvoudige middeltjes is het gemakkelijk te overwinnen. Hier volgen de voornaamste technieken om een milde vliegangst te overwinnen.

1. Neem de koe bij de hoorns en plan een vliegreisje naar een niet al te verre bestemming. Een citytrip binnen Europa is ideaal.

2. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Vermijd dus alles wat u maar het minste stress kan bezorgen. Wees dus op tijd op de luchthaven en vergeet natuurlijk ook de vliegtickets niet.

3. Panikeer niet bij het opstijgen. Indien u denkt dat hier inderdaad een risico is, luister bij het vertrek dan naar uw favoriete rustgevende muziek.

4. Een rustig gesprek met een reisgenoot of stewardess kan ook helpen.

5. Eet een lichte maaltijd aan boord van het vliegtuig (niet voordien!) en drink voldoende water. Indien alcohol u help ontspannen drink dan thuis een goed glas (of na de landing), maar niet tijdens de vlucht of in de luchthaven.

6. Houd uzelf bezig met een gameconsole of een film op TV.

De eerste keer van grond

Indien het de eerste keer is dat u een vliegreis maakt, beeld u zich dan in dat u in een grote bus zit (het binnenste van een vliegtuig lijkt er wel een beetje op). De acceleratie is natuurlijk wel veel krachtiger en bij het opstijgen zult u in uw stoel gedrukt worden. Bij de landing is het normaal dat er enigszins turbulentie is. Dus panikeer niet, dit is allemaal normaal. Volg de aanwijzingen van het cabinepersoneel en u zult zien dat een vliegreis maken een fluitje van een cent is.

Ernstige vliegangst

Wanneer u zelfs niet in de buurt van een vliegtuig durft te komen zonder braakneigingen te vertonen heeft u de ernstige vorm van vliegangst. Een minderheid van de bevolking begint dan inderdaad spontaan te duizelen of te panikeren. Natuurlijk zijn eenvoudige huis- en tuinmiddeltjes hier niet voldoende. Hier zijn enkele adviespunten:

1. Probeer te ontdekken waarom u extreme vliegangst heeft. Indien u denkt vroeger iets meegemaakt te hebben kan praattherapie een uitweg bieden.

2. Medicijnen: anti-duizeligheid medicijnen of kalmeermiddelen kunnen ook helpen. Praat erover met uw huisarts.

3. Hypnose: om extreme en irrationele angst weg te werken kunnen alternatieve therapieën zoals hypnose heel goed werken.

4. Ontspannings-, ademhalings- en meditatieve technieken. Deze helpen om te ontspannen en angst te verminderen.

Veel succes!