Zuid-Afrika specialist nodig?

Waarom u een Zuid-Afrika specialist nodig heeft?

Zuid-Afrika is een heel aantrekkelijk land voor investeerders, toeristen en mensen die permanent van woonplaats willen veranderen. De troeven van Zuid-Afrika zijn het klimaat, de natuur, de taal, de tijdzone, de economische mogelijkheden, de infrastructuur en de ontspannen mentaliteit.

Anderzijds is Zuid-Afrika een meer complex land dan men op het eerste zicht zou denken, waardoor enige begeleiding nodig is wanneer men met dit prachtige land voor de eerste keer te maken heeft.

Voor toeristen betekent dit dat een goede gids nodig is bij uitstappen en trektochten.

Winstgevende investeringen in immovable property

Bij investeringen of relocatie echter is meer nodig: een Zuid-Afrika specialist helpt u bij alle administratieve en legale zaken. Er is altijd al een grote aanwezigheid geweest in Zuid-Afrika van Engelse en Nederlandse bedrijven en investeerders. Dit komt door de historische banden met deze voormalige kolonisators.

Voor Nederlandstaligen valt onmiddellijk de nederlandsklinkende plaatsnamen op zoals Bloemfontein, Johannesburg en Oranje-vrijstaat. Aangezien de Zuidafrikaanse immo-markt (immovable property) al jaren winstgevend is, en er gelden zo goed als geen restricties voor buitenlanders, is er een enorme aantrekking.
Residentiële vakantiewoningen

Een Zuid-Afrika specialist kan u begeleiden op uw eerste stapjes op de residentiële immomarkt. Let op: de prijzen zijn (zeker wat Afrika betreft) heel hoog op de residentiële markt. Talrijke Europeanen zijn u immers voorgegaan bij het kopen van een eerste of tweede woning in Zuid-Afrika, wat de prijzen heeft opgedreven. Ook zijn er een enorm aantal vakantiewoningen in handen van Europeanen (en een groeiend aantal Noord-Amerikanen). Er wordt trouwens een verschil gemaakt tussen eensgezinswoningen (single family dwellings) en appartementen.

Zuid-Afrika specialist als adviseur

Eigen aan Zuid-Afrika zijn de subtiele verschillen in regels tussen de regio’s waardoor een Zuid-Afrika specialist natuurlijk heel handig is. Indien u bijvoorbeeld een eigendom wil kopen in het binnenland van Zuid-Arika bent u enigszins gebonden aan de inheemse wetten.

Zuid-Afrika geeft nu immers (een beetje) aandacht aan de oorspronkelijke bevolking en geeft hen een stem.
Dit zal waarschijnlijk u niet verhinderen om een huis te kopen, maar wees voorbereid op enige vertraging.
Aangezien de Zuid-afrikaanse bodem rijk is aan ertsen en mineralen moet u een aparte licentie aanvragen indien deze in uw grond aanwezig zijn.

Procedure
In de grote steden in de kustregio’s heeft u normaal gezien niet al te veel problemen om een vakantiewoning te kopen, en zeker niet indien u gebruik maakt van een Zuid-Afrika specialist (om de regionale verschillen te overbruggen). Hier is de basisprocedure: U koopt een vastgoed naar keuze en betaalt de verkoper een voorschot.

De eigendomsoverdracht (eigendombeschrijving enerzijds en finaciële vergoeding anderzijds) is volledig contractueel bepaald. U vindt financiering bij een aantal goede hypotheekverstrekkers. De handtekeningen worden zoals overal geplaatst onder toezicht van notaris of advocaat.