Populairste vliegbestemmingen bij Nederlanders en Belgen

De statistieken van populairste vliegbestemming bij Nederlanders en Belgen geven leuke en interessante resultaten. Eerst en vooral is het duidelijk dat Nederlanders en Belgen steevast kiezen voor zonnige bestemmingen. Spanje staat al jaren op nummer 1 (35% van de vliegtickets) en dat lijkt niet snel te zullen veranderen. De grote troef van Spanje is trouwens niet alleen het weer, maar ook de aanwezigheid van steden zoals Barcelona en Madrid die zich prima aandienen voor een citytrip.

Spanje is de topper

Spanje wordt op ruime afstand gevolgd door Italië, Turkije, Frankrijk, Groot-Brittanië, Griekenland, Marokko, Egypte en de Verenigde Staten. Een meer nauwkeurige analyse laat interessante trends zien. Italië (17% van de vliegtuigtickets) lijkt dezelfde troeven te hebben als Spanje wat betreft citytrips, maar de grote luxeresorts aan de kust ontbreken waardoor het land op een tweede plaats blijft plakken. Die heeft Frankrijk (derde plaats) dan weer wel aan de zuidkust, maar kan het enkel rekenen op (absolute trekpleister) Parijs voor citytrips. Er zijn echter flink wat toeristen die naar Parijs reizen met de hogesnelheidstrein en daardoor geen vliegtickets nodig hebben.

Turkije als rijzende ster

Wat betreft Turkije, dit land is echt wel de rijzende ster aan het toerisme firmament. Het land profiteert van een gunstige combinatie van investeringen, lage lonen en niet in het minst de opkomst van de lagekostvliegmaatschappijen zoals Ryanair. Dit maakt dat het mogelijk is om met een relatief beperkt budget aan de Turkse riviera te verblijven in een vijfsterrenresort en met een all-in formule.
Doet u iets vergelijkbaar in Frankrijk en u bent een arm en een been kwijt. Ook Groot-Brittannië profiteert trouwens van de opkomst van de prijsbrekers in de luchtvaartsector.

De ‘blijvers’

Daarnaast zijn er een aantal ‘blijvers’ bij de populairste vliegbestemmingen bij Nederlanders en Belgen. Voorbeelden zijn Egypte en Griekenland. Alhoewel er politieke en economische spanningen zijn in deze landen is dit nauwelijks te merken aan het aantal verkochte vliegtuigtickets. Dit komt doordat toeristen verwachten zaakjes te doen, en dat ze heel goedkoop op vakantie kunnen gaan. Wat ook wel enigszins klopt. Marokko geniet dan weer van het fenomeen van de emigranten die tijdens de zomer hun familie komen bezoeken. Dit is min of meer ook het geval met Curaçao, Indonesië en Congo. Als voormalige kolonies trekken deze ieder jaar weer een groot aantal bezoekers aan uit België en Nederland.

Lage dollarkoers, goedkope vliegtickets

Een speciale vermeldingen is er voor de Verenigde Staten die al jaren een ware boost van Europese bezoekers kent. Dit komt door de lage koers van de dollar waardoor alles er goedkoper is voor Europeanen, die een gevoel van ‘nu of nooit’ hebben. De algemene conclusie is dat Belgen en Nederlanders nu meer dan ooit, en ondanks een economische crisis, vliegreizen maken.