Een goedkope vliegreis boeken: zo leg je het aan boord

Een vliegreis boeken is eigenlijk kinderspel, maar toch zijn er enkele dingen waar u best aan denkt alvorens u tot actie overgaat. Eerst en vooral is er het tijdstip. Eigenlijk boekt u beter zo snel mogelijk uw vliegreis, aangezien de vliegtuigtickets dan goedkoop zijn. Hou dus online in gaten wanneer het vluchtschema wordt uitgebracht door de vliegmaatschappijen. Een goede voorbereiding bespaart u veel geld en problemen.

Wanneer een vliegreis boeken?

Leuk is dat onlangs wetenschappelijk is onderzocht op welk exact tijdstip u best uw vliegreis boekt. Het blijkt dat op woensdag de vliegtickets het goedkoopst zijn, en dat u best uw vliegreis ongeveer 2 maanden op voorhand reserveert. Indien u veel dezelfde vluchtroute zal doen (bv. wanneer familie langdurig in het buitenland zal vertoeven) kies dan ook uw reisbureau op voorhand. Selecteer aan de hand van de gelieerde vliegmaatschappij die de meeste airmiles schenkt. Op deze manier kunt u op termijn upgrades en gratis vliegtickets bekomen.

Online boekingen

Online zal u al heel veel informatie terugvinden. Vergelijk de aanbiedingen van de verschillende maatschappijen om de voordeligste er te kunnen uitpikken. Indien u informatie zoekt over een bepaalde bestemming zal u al een goed zicht hebben op de prijsvork van de vliegreis die u wil boeken.

Een bijkomende reden om vroeg te boeken is de brandstoftoeslag die wordt aangerekend bij stijgende brandstofprijzen. De vliegtuigtickets kunnen door dit systeem soms heel snel in prijs stijgen naar mate de dag van vertrek dichterbij komt. Omgekeerd zal uw vliegticket helaas niet goedkoper worden wanneer de brandstofprijzen dalen.

Economy class en beenruimte

Indien u een beperkt budget heeft kies dan niet voor de business class maar voor economy class. Het grootste probleem indien u niet in business zit is de beenruimte, vooral indien u lange benen heeft. Trek uw stoute schoenen aan en vraag een plaatsje aan de vleugel. Daar zijn immers de nooduitgangen waarvoor iets meer ruimte wordt uitgespaard.

Rechtstreekse vluchten

Een laatste tip is om een vlucht te boeken waarbij u moet overstappen. Alweer is dit om uw vliegticket goedkoper te maken. Een rechtstreekse vlucht is immers duurder. Natuurlijk is een rechtstreekse vlucht gemakkelijker, dus is het belangrijk op voorhand uw budget te bepalen.

Last-minutes

Wachten tot het allerlaatste moment is een andere manier om een korting te verkrijgen op een vliegticket. Een last-minute is goedkoper dan een doorsnee vliegticket, maar het verschil is niet immens.

Een paar weken voor de vlucht pieken de ticketprijzen dus moet u zeker deze periode vermijden om te boeken. In de periode daarna dalen vliegtickets weer lichtjes in prijs. Toch zijn last minutes nu ook weer niet spotgoedkoop, zelfs al blijven er vele plaatsen leeg op het vliegtuig. Indien dit wel het geval was, zou iedereeen wachten tot het laatste moment en dit is iets wat vliegmaatschappijen ten alle koste willen vermijden.

Onthoud dat vliegmaatschappijen soms liever plaatsen onbenut houden in plaats van verlies te maken. Economisch gezien houdt dit steek: men behoudt een ruime winstmarge per passagier. Ook is het zo dat bij stijgende brandstofprijzen de vliegtuigtickets duurder worden, waardoor het verschil met de vroeg aangekochte vliegtickets enkel groter wordt. Een last minute is dus meestal niet zo voordelig als gedacht.