Wandelreizen: veelzijdige, actieve vakanties

Behoefte aan een actieve vakantie die je in alle rust het landschap laat ontdekken? Dan is het tijd om je wandelschoenen te zoeken je klaar te maken voor je volgende wandelvakantie. Hou je GPS in de aanslag, zoek je kompas, kaarten en waterafstotende jas. Done? Let’s go!

Sportief en flexibel reizen

Zitten wordt tegenwoordig wel eens het nieuwe roken genoemd. Reden te meer om te gaan bewegen, de buitenlucht op te zoeken en de kans te grijpen om verschillende landschappen te ontdekken over heel de wereld.

Wandelvakanties zijn een fantastische kans voor uw gezin om eens buiten te komen en stil te staan bij wat onze planeet ons allemaal te bieden heeft. Benut deze geweldige kans om eens iets volledig anders te doen op uw jaarlijkse vakantie. De meeste formules maken gebruik van bed & breakfast-formules die kindvriendelijk zijn en een uitstekende uitvalsbasis vormen voor wandelingen.

Wandelreizen verschillen per definitie van de arrangementvakanties waarvoor de meeste mensen kiezen. Ze trekken dan ook een ander soort consumenten aan: de natuurliefhebber die houdt van een vleugje avontuur.

Ook wandelreizen naar een stad kunnen een fantastische ervaring zijn. Niemand denkt dat u veel gaat wandelen als u zegt dat u naar Rome of Parijs vertrekt maar in werkelijkheid zal u waarschijnlijk voortdurend stappen tussen de verschillende bezienswaardigheden, pauzeren bij de vergezichten en rusten wanneer u moe bent. Dat staat bijna gelijk als een wandeling van 5 dagen, er is enkel een verschil in de omgeving. En in Rome en Parijs wandelen, kan zonder echte wandelschoen, zodat u in stijl door de winkelstraten kan flaneren met pakweg een paar modieuze sneakers.

7 Europese topbestemmingen

Liefhebbers van wandelvakanties kunnen in heel Europa hun hartje ophalen. Het continent herbergt enkele van de beste wandellanden in de wereld en miljoenen mensen reizen elk jaar naar de fantastische streken tussen grote valleien en hoge bergtoppen. Natuurlijk kunnen we niet alle landen en streken opnoemen die geweldig zijn voor fantastische wandelvakanties. U kan zelfs gewoon in België blijven om mooie wandelingen te ondernemen. Maar als het bij u knaagt om de wijde wereld te zien en enkele van de mooiste Europese landschappen te ontdekken dan geven we u in dit artikel 6 topbestemmingen voor wandelvakanties in Europa.

De Tour Du Mont Blanc

De Tour Du Mont Blanc is een fantastische wandelvakantie, het is een epische route van 100 km die rond het Mont Blanc massief loopt. Het is één van de meest bekende en populaire wandelingen in Europa die u langs hoge bergpassen, dramatische valleien en adembenemende vergezichten brengt terwijl u kan genieten van de warme gastvrijheid van de verschillende berghutten. Over het algemeen duurt de Tour twee weken en hoewel het geen puur technische uitdaging is, vraagt de tocht toch een goede conditie en ervaring in het bergbeklimmen.

De Haute Route

Een andere klassieker onder de Europese wandelvakanties loopt door de Alpen en wordt de Haute Route genoemd. De tocht begint in Chamonix, in de schaduw van de Mont Blanc en eindigt in Zermatt, aan de voet van de Matterhorn. Deze wandeling is niet geschikt voor de onervaren wandelaars maar het is wel één van de meest uitdagende en opwindende Europese wandelvakanties. Er zijn ook alternatieve routes beschikbaar die de gletsjerbeklimmingen vermijden.

De Lycian Way

Voor de wandelliefhebbers die liever kusten en cultuur verkiezen boven de hoge bergen, is de Lycian Way in Turkije een ideale wandelvakantie. Deze kustroute loopt van Fethiye tot Antalya en biedt een uitstekende combinatie van mooie landschappen (cederbossen, weiden en rotsachtige bergen) en oude archeologische sites, zoals bijvoorbeeld de verdronken stad nabij Kekova.

De vallei van de Dordogne

De Vallei van de Dordogne ligt in het zuidwesten van Frankrijk en is één van de Franse nationale schatten. De vallei is ook één van de beste Franse wandelvakanties. De regio is rijk aan natuurlijke schoonheid met bossen, kliffen van kalksteen en natuurlijk ook de statige Dordogne, de rivier die door de vallei loopt. De streek wordt gekenmerkt door talrijke charmante, traditionele stadjes en middeleeuwse kastelen. Er zijn ook veel grotten met oude wandtekeningen en prehistorische sites in de Dordogne. Als u daarin geïnteresseerd bent dan moet u zeker het museum in Les Eyzies bezoeken.

De Dolomieten

De Alpen mogen dan wel de meest bekende bergpassen zijn voor wandelvakanties, de Dolomieten bieden een compleet andere ervaring van hetzelfde niveau: dramatische pilaren van kalksteen, gletsjers en maanachtige hoogvlakten strekken zich uit boven glooiende weilanden, gevuld met wilde bloemen. Onder de vele routes in en rond de Dolomieten zijn er enkele die behoren tot de mooiste van Europa.

De bergen van Sardinië

Beter gekend als “het land van de stilte”, biedt het Italiaanse eiland Sardinië enkele van demeest afgelegen en vredige routes voor een Europese wandelvakantie. De oude bergkammen in het noorden van het eilanden herbergen fantastische wandelingen langs kloven en bergruggen. Onderweg krijgt u de kans om de prehistorische monumenten van het Nuraghevolk te ontdekken. Het mooie weer, de warme eilandcultuur en het adembenemende landschap maken van Sardinië de ideale bestemming voor rustgevende wandelvakanties.

Spanje, het paradijs voor wandelaars

Een wandelvakantie in Spanje biedt eindeloze mogelijkheden voor wandelliefhebbers en onafhankelijke reisagentschappen. Het land biedt geweldige korte wandelingen aan tussen verschillende toeristische centra voor zowel de echte fanatiekelingen als de mensen die op zoek zijn naar een rustig wandelingetje.

Spanje is gekend om het massatoerisme dankzij de uitstekende infrastructuur voor toeristen, de goedkope vluchten en de fantastische verblijfplaatsen. Dankzij een wandelvakantie kan u zowel genieten van deze voordelen als de rust van de bergen en het binnenland, ver weg van de drukke vakantieresorts. Een wandelvakantie in Spanje brengt u langs verschillende landschappen, van de hoge met sneeuw bedekte pieken tot de eik- en walnootwouden van de Serrania de Ronda. Daarbovenop biedt elke regio zijn eigen unieke en kleurrijke geschiedenis en culturele steden die de wandelaars aanzetten om even te pauzeren en daarna weer nieuwe bezienswaardigheden te ontdekken.

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor mensen die op zoek zijn naar een wandelvakantie in Spanje. Het heterogene binnenland en de prachtige stranden van Andalusië worden gekenmerkt door een rijke variatie aan omgevingen die zowel de onafhankelijke als de begeleide wandelaars kunnen aanschouwen. U kan ook de Nationale Parken van de regio bezoeken.

U kan tevens een wandelvakantie plannen in Aragon, in de noordoostelijke hoek van Spanje. Een deel van deze regio wordt begrensd door de Pyreneeën en u kan er prachtige wandelingen maken langs de mooiste landschappen van het Frans-Spaanse gebergte. Het zuidelijke deel van de provincie bestaat uit glooiende heuvels en droge vluchten. Bezoek zeker de traditionele stierengevechten in september. Er zijn 5 natuurparken in Aragon, waaronder 3 in de Pyreneeën, die u kunt opnemen in uw reisschema.

De noordelijke Spaanse kust herbergt enkele minder bekende regio’ s die bekend staan als de Asturias. Ze zijn een prachtige bestemming voor een wandelvakantie om dat ze tussen de kalkstenen pieken van de Cantabria bergen en de Atlantische Oceaan, met de zandstranden en natuurlijke zeegrotten, liggen.

Menorca, het op één na grootste eiland van de Balearen, is een andere must. Het eiland toont achtergelaten bewijzen van verschillende oude beschavingen zoals de Grieken, de Turken, de Arabieren en de Romeinen. Een ideale wandelvakantie in Spanje voor de cultuurliefhebbers die ook van de zee houden.

Aanbieders van georganiseerde wandelreizen

Door de stijgende populariteit van wandelvakanties vind je steeds meer gespecialiseerde bedrijven die deze reizen aanbieden. Veel van deze reisagentschappen bieden fantastische wandelingen aan in Zwitserland, Frankrijk, Italië, het Middellandse Zeegebied en de Himalaya.

Kortom, wil je graag de wereld zien en zoek je een alternatief voor de jaarlijkse vakantie in een luxehotel, dan zijn wandelreizen de oplossing.

Beeld: © FreeImages.com/kevin Dowey