Reizen Met De Orient Express: Nostalgie Troef

Stap in de voetsporen van Hercule Poirot en beleef een mysterieuze reis met de Orient Express! Deze trein is immers geen verzinsel van Agatha Christie maar een echte treinverbinding tussen verschillende Europese steden. Alhoewel de steden waar halte werd gehouden regelmatig veranderde bleef men spreken van de ‘Orient Express’. Er is een heel rijke geschiedenis. Vroeger was deze trein  de snelste manier om in Oost-Europa te raken waardoor vele belangrijke zakenlui, edelen en politici deze beruchte trein namen.

Comfortabel reizen met Orient Express

De Orient Express werd gecreëerd in 1883 en was een product van Compagnie International des Wagons-Lits (ook soms kortweg Wagons-Lits genoemd). de oorspronkelijke route was tussen Parijs en Istanboel. De Orient Express heeft altijd al gelijk gestaan met mysterie, intrige en luxe, niet in het minst door de beroemde detectiveroman van Agatha Christie. Om tegemoet te komen aan de wensen van de rijke klanten werden er in de jaren 1930 een sterrenrestaurant en luxeslaapcoupés geïntroduceerd. Aangezien de route ook door Duitsland loopt reed de Orient Express niet in beide wereldoorlogen. Af en toe werden de sporen trouwens ook in vredestijd gesaboteerd.

InterRail en Eurail treintickets

De ‘echte’ Orient Express tussen Parijs en Istanboel van Wagon-lits werd in de jaren ‘1970 stopgezet. Dat betekent echter niet dat u niet meer met de Orient Express kunt reizen. Er zijn zelfs verschillende manieren om dit te doen. Wagon-lits heetft immers het traject en de naam verkocht de verschillende nationale treinmaatschappijen van Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland die de route nog dagelijks gebruiken.
Om commerciële redenen werd de naam ‘Orient Express’ natuurlijk behouden. U kunt route zelf eens doen met InterRail en Eurail treintickets.

Venice-Simplon Orient Express

Het verwarrende echter is dat verschillende treinroutes nu aangeduid staan als ‘Orient Express’. De TGV tussen Straatsburg en Parijs wordt zo genoemd. Een andere is de meer befaamde Venice-Simplon Orient Express. De Venice-Simplon Orient Express (VSOE) zijn de oorspronkelijke luxerijtuigen die aangekocht werden door de zakenman James Sherwood bij de opheffing van de treinlijn. Het vertrekpunt is Londen en doet ondermeer Rome, Krakow en … Istanboel aan. De reis zelf moet vergelijken worden met een cruise waarbij men de oorspronkelijke reiservaring beleeft, eerder dan het zich verplaatsen van punt A naar B. Treintickets van €1500 zijn eerder regel dan uitzondering.

Nostalgische luxetrip

Vele private maatschappijen hebben het succes van VSOE gekopieerd en bieden nostalgische, luxe treinreizen aan de het gevoel van 75 jaar geleden willen doen herbeleven. Sommige gebruiken hiervoor de naam Orient Express en hebben een paar van de authentieke LX-klasse rijtuigen op de kop kunnen tikken. Meestal echter zijn het modernere rijtuigen die meer aangepast zijn aan de noden van vandaag.
Hetzelfde geldt voor de stoomlocomotieven, waarvan sommige gerenoveerd zijn, maar nauwelijks bruikbaar voor hedendaags passagiervervoer.

Meerijden in een authentiek LX rijtuig

Laten we niet vergeten dat de oorspronkelijke Orient Express eerder betrekking had op de route tussen Parijs-Istanboel dan op de rijtuigen.
Niet alle treincoupés waren toen overdreven luxueus. Dat waren toen enkel de LX rijtuigen die voorbehouden waren aan de rijken, vergelijkbaar met de eerste klasse op een vliegtuig. Reizen met de Orient Express vandaag de dag met een oorspronkelijke tweedeklasse rijtuig is dus niet aangeraden. Niet iedere authentieke ervaring zal dus even plezierig zijn. Wanneer u met de Orient Express wil rijden kies dan voor een ritje met de LX rijtuigen. Tenzij u gaat voor het traject naar Istanboel met hedendaagse treinen, maar dergelijke treinen berijden kunt u natuurlijk eender waar doen in Europa.

Beeld: © FreeImages.com/Nick Walton