Eurocity tickets: even snel naar het buitenland

Eurocity tickets zijn treintickets voor de Eurocity trein. Soms wordt ook de afkorting EC gebruikt. EC staat voor een internationale treindienst op het Europese inter-city rail netwerk. Dit netwerk omvat alle grote Europese steden. Dit mag trouwens niet verward worden met de gewone IC (Intercity) treinen die vooral binnen landsgrenzen opereren. Eurocity treinen moeten ook aan bepaalde criteria voldoen.

Snelheid en comfort

Uw Eurocity ticket garandeert u in feite een luxueuze trip naar een grote stad in het buitenland. Er zijn echter nog een paar normen waaraan het EC label voldoet. Zo moet er aan boord voldoende gelegenheid zijn om te eten en te drinken (wordt rondgereden per karretje).De coupés moeten ook voorzien zijn van een goede airco. De treinbegeleiders moeten minstens twee talen spreken waarvan één wereldtaal (Frans, Duits, Engels).

Eurocity tickets online

Het grote voordeel van de Eurocity is echter dat alles in het werk wordt gesteld om de reistijd zo kort mogelijk te houden. Zo moet de gemiddelde snelheid van een internationale trein boven 90 km/h liggen alvorens het EC keurmerk wordt toegekend. Ook mag er maar voor 5 minuten halt gehouden worden in een tussenhalte. In pre-Schengen tijden werden paspoortcontroles zelfs aan boord gehouden, om zo veel mogelijk tijd te besparen. Dit alles om te garanderen dat de reizigers snel en comfortabel op hun bestemming aankomen. Het enige nadeel is dat er soms een supplement wordt gevraagd bij het vooraf online reserveren van een ticket.

Trans Europ Express

Het EuroCity heeft zijn wortels in het oudere Trans Europ Express. Internationale treinreizen bestonden al in de 19de eeuw maar kwamen pas in de twintigste eeuw tot ontwikkeling. In het begin van de 20ste eeuw was de trein zelfs het favoriete vervoersmiddel van zakenmensen, gegoede burgerij adel en zelfs royalty. Denken we bijvoorbeeld aan de beroemde Orient Express wat eigenlijk enkel een treinverbinding was tussen Parijs en Istanboel. Het keurmerk garandeerde de passagier om comfortabel te reizen en dat alles in het werk werd gesteld om zo weinig mogelijk tijd te verliezen.

 

Beeld: © FreeImages.com/Willi Leroy