Alles over de TGV en TGV tickets

Tienduizenden mensen nemen dagelijks één of andere TGV. Tickets hiervoor worden meestal online gereserveerd. Dit gaat snel, makkelijk en zonder poespas. In dit artikel vind u informatie over de TGV en tips om uw volgende trip met de hogesnelheidstrein te organiseren

Snelle treinreizen

U zoekt TGV tickets en wenst extra informatie? Die vindt u zeker hier. Iedereen weet ondertussen wel dat TGV de afkorting is voor ’train à grande vitesse’ waarmee hogesnelheidstreinen in het Frans worden aangeduid. Deze vorm van snelle treinreizen is natuurlijk geen Franse uitvinding, maar de Fransen waren samen met de Japanners zeker wel de eerste om een nationaal netwerk uit te bouwen. De eerste Franse TGV werd begin jaren 1970 gebouwd en werkte door middel van een gasturbine. Pas na de oliecrisis in 1973 werden treinen met elektrische voortstuwing ontwikkeld. Deze is nu standaard. Doorheen de jaren werd ook op Europees niveau een TGV netwerk uitgebouwd.

Draadloos internet

Met TGV tickets kunt u dus in de meeste grote Europese steden raken. Op dit moment is Duitsland (ICE treinen) intensief bezig met de aansluiting van alle grote steden. Geregeld worden er nieuwe HST lijnen geopend. Ook de treinen zelf worden frequent gemoderniseerd. Het laatste snufje is de invoering van draadloos internet via Wi-Fi. Dit is voorlopig nog een dienst die enkel voor de eerste klasse passagiers bestemd is en dit tegen een tarief van €5 per uur. Het staat echter in de sterren geschreven dat deze service in de toekomst zal uitgebreid worden naar alle passagiers toe (en hopelijk helemaal gratis).

Thalys en Eurostar

Voor sommige HST treinmaatschappijen bent u verplicht om uw TGV tickets minstens één dag op voorhand te reserveren. Dit is zo bij de grootste maatschappijen Thalys en Eurostar. Op deze manier kan de organisatie van het toewijzen van de zetels en de catering soepeler verlopen. Er is echter één uitzondering: voor binnenlandse verbindingen waarvoor ook een reguliere (meestal IC) treinverbinding is, moet het mogelijk zijn om een ticket aan het loket te kopen. Hiervoor betaalt u de prijs van de normale trein en een toeslag. In theorie kunt u in dit geval ook met een gewoon treinticket een TGV nemen en deze toeslag betalen aan de reisbegeleider.

Een persoonlijke ervaring

Ik heb dit trouwens heel lang geleden zelf – onbewust – uitgetest. In het jaar 2000 was ik nog heel groen wat betreft het gebruik van treinen. Ik had toen een kaartje gekocht aan het loket om thuis te raken. Toen ik een mooie glanzende trein zag die mijn bestemming aandeed was ik natuurlijk heel blij. Tot natuurlijk de vriendelijke en begripvolle conducteur mij er op wees dat ik in een TGV zat. Toen heb ik inderdaad een supplement betaald: ongeveer het dubbele van een regulier treinticket, maar ik heb wel genoten van de rit. Alhoewel de trein maar een ‘gewone’ snelheid aanhield, zijn de lederen zeteltjes echt wel pure luxe, zeker als je de harde bankjes gewend bent van een doorsnee trein.

TGV tickets online reserveren

Ik raad iedereen echter aan om geen risico te nemen en het TGV ticket ruim op voorhand online te reserveren. Dit heeft immers alleen maar voordelen. Als u vroeg genoeg bent kunt u zelf uw zitplaats uitkiezen. Daarbij komt dat vroegboekingen geld besparen. De prijzen van tickets zijn immers niet stabiel en stijgen immers naarmate de tijd vordert.

 

Beeld: © FreeImages.com/Nicolas P