Single Reizen: de Voor- en Nadelen Afgewogen

Recente enquêtes hebben aangetoond dat we ondanks de economische crisis nog altijd massaal reizen. Single reizen is daarbij één van de sterkst groeiende reissector. De mensen die alleen reizen doen dit echter soms noodgedwongen. Toch hebben single reizen ook wel degelijk voordelen. Laten we de single reizen voordelen eens op een rijtje zetten naast de nadelen.

Voordelen single reizen

Eerst de voordelen van single reizen. Het ligt voor de hand dat alleen reizen het nadeel van een onaangename reisgezel uitsluit. En laat dit nu een element zijn dat een hele reis kan verbrodden: iemand met slechte adem, of onbeschofte manieren. Mensen hebben zonder het te weten de neiging om je ‘eigen ruimte’ binnen te dringen. Kun je hier niet tegen, dan is single reizen zeker wat voor jou!

Tijd voor uzelf

Een ander voordeel is dat u meer tijd voor uzelf heeft, die u vrij kunt invullen. Sommige zakenmensen kan speciaal alleen op reis omdat ze dan gemakkelijk kunnen werken op hun laptop of notebook. U kunt rustig een boek lezen of naar uw favoriete muziek luisteren terwijl u met niemand anders rekening moet houden. Ter plaatse kunt u de plaatsen bezoeken die u maar wenst, of lang aan het zwembad liggen zonder dat iemand u stoort.

U moet zich zeker geen zorgen maken of iemand anders zich wel genoeg amuseert. En u hoeft zich daardoor niet schuldig te voelen, of het gevoel hebben dat u iemand iets schuldig bent.

Goedkope single reizen

Ofschoon de reissector hoofdzakelijk is afgestemd op reizen per twee of met het gezin, kan er bij single reizen wel degelijk geld bespaard worden. U moet niet speciaal op restaurant omdat een reisgenoot honger heeft, of u hoeft niet dringend te shoppen wanneer u niet wil. Of u moet niet mee op trektocht wanneer u gezellig (en goedkoop) aan het zwembad wil blijven liggen. Indien u toch verplicht een duurdere tweepersoonskamer moet nemen, weet dan dat er soms formules bestaan waarbij u de kamer kunt delen met iemand van hetzelfde geslacht. Dus single reizen hoeft niet noodzakelijk een financiële kater te betekenen.

Nadelen single reizen

Helaas betekent dit niet dat single reizen goedkoper zijn per persoon. Naast de hogere kostprijs is minder veiligheid ook een nadeel. Dit hoeft echt niet enkel betekenen dat u meer kans op overvallen hebt wanneer u alleen op reis bent, maar veiligheid betekent ook de weg weten of meer technische kennis hebben, of meer weten van de plaatselijke gebruiken. Twee weten immers altijd meer dan één. Tenslotte is het meest voor de hand liggende nadeel van de single reiziger dat hij geen gesprekspartner heeft.

Beeld: © FreeImages.com/mirofoto