Trekvakantie op Bali met een adembenemend panorama

Vele mensen gaan op vakantie naar Bali voor een ontspannende strandvakantie, maar Bali heeft zeker veel meer te bieden dan zee, zand en zon. Er is een unieke en rijk culturele erfenis, en het binnenland heeft een magnifiek landschap. Natuurliefhebbers mogen zeker Jatiluwih niet missen, uitgestrekte rijstvelden aan de voet van de Batukaru vulkaan in het Zuidoosten. Vanaf de vulkaan, in het bergdorp Jatiluwih bijvoorbeeld, heeft u een prachtig zicht op het hele Zuiden van Bali.

Batukaru vulkaan als hart van Bali

Er zijn vele manieren om Bali te zien, bijvoorbeeld per motorfiets, bestelwagen of Jeep. Indien u een bestuurder of gids inhuurt is het best om op voorhand een prijs af te spreken.

Op weg naar de niet te missen Batukaru vulkaan passeert u enkele stadjes zoals Wanasari, Jegu, Buruan en Wangaya Gede. Dit zijn typische landbouwersgemeenschappen waar rijst geplant en geoogst wordt door hele families.

Platteland Bali

U mag zelfs vragen om mee te helpen bij het verbouwen van de rijst. De standaard groet is “Alo turis, alo turis!” dat door de aanwezige kinderen zal beantwoord worden door gegiechel.

De ouderen zullen bedachtzamer een “mau kemana” antwoorden, waarmee ze vragen waar u naartoe gaat.
De plattelandsbevolking van Bali is heel bescheiden en devoot. Naast de typische terrassen om rijst te groeien staan er dan ook heiligdommen gewijd aan de rijstgodin Dewi Sri.

Pura Luhur tempel

Op weg naar Wanasari is er ook een vlindertuin met uiteraard een enorme verscheidenheid aan exotische vlinders.

Iets verderop is er naast de tempel van Pura Luhur de heilige bron van Air Panas terug te vinden.
Na de landbouwgebieden eindigt de weg aan de Batukaru vulkaan waar de Pura Luhur tempel ligt, één van de belangrijkste tempels van Bali.

De vulkaan ligt in het regenwoud van Bali dat een uitzonderlijk mooie flora herbergt, zoals wilde orchideeën, kruiden en exotische bomen.
Hier klopt het mystieke hart en ziel van dit buitengewone eiland.

Het doel van onze reis is het bergdorp Jatiluwih, dat een adembenemend panorama biedt op de vruchtbare rijstvelden van Bali. Jatiluwih betekent trouwens ‘echt wonderbaarlijk’ in het Balinees.

Er worden naast rijst trouwens nog wel meer exotische gewassen verbouwd zoals koffie, kokosnoten, kruidnagel, papayas, mangos en bananen. Hiervoor moet u in het Westen van Bali zijn, een uitgelezen plaats voor een trektocht.

Culinair Bali

Het oosten van Bali is meer bewoond, dus daar vindt u de typische pittoreske dorpen met bijbehorende kleine restaurantjes.

De streek rond Pacung is befaamd voor zijn culinaire hoogstandjes in bescheiden restaurantjes met zicht op de rijstterrassen en de Batukaru vulkaan.

U kunt uw trektocht laten organiseren door Waka Land Cruise die u meeneemt doorheen Bali in een luxueuze Land Rover, op kleine wegjes doorheen regenwoud en langs de rijstvelden.

Dus hou het mooie Bali in gedachten wanneer u uw volgende reis doorheen Azië aan het plannen bent.

Beeld: Freeimages.com/Sebastian Strobl