Alleen Reizen En Mensen Ontmoeten Doe Je Zó

De meeste mensen zouden er alles aan doen om niet alleen naar de bioscoop te moeten gaan, laat staan overzee te reizen. Maar of je nu in je eigen land rondreist of in het buitenland, er zijn altijd dingen die je kunt doen om een maatje te vinden en gezelschap te krijgen. Alleen reizen is een verrijking, geen beperking!

Deel het avontuur

Als iemand die veel alleen heeft gereisd, kan ik eerlijk zeggen dat dit mijn beste reiservaringen waren. Iedereen wilde zijn reisverhalen met me delen, en een reiziger alleen is geen uitzondering. Iedereen wil met anderen delen wat hij onderweg heeft meegemaakt. Het is aan jou – de solo reiziger – om metgezellen te vinden. Het doet er niet toe of dat nu voor een paar uur is, een paar dagen, of een volledige trip. Ik heb gesprekken gevoerd met studenten die ik onderweg heb ontmoet, en heb zo levenslange vrienden gemaakt. Iedere interactie die je met anderen hebt, heeft zijn waarde, en kan variëren van een casual ontmoeting tot diepere gesprekken.

Een reiziger alleen is meer toegankelijk

Eenzelvigheid is één van de pleziertjes van het alleen reizen. Je kiest zelf wat je allemaal op je eentje wil doen, maar als solo reiziger weet je ook dat jij het verschil moet maken als  je een gesprek wilt voeren. Het verrassende is dat mensen (zelfs als ze in groep reizen) zich veel meer op hun gemak voelen om een reiziger alleen te benaderen. Men is eerder geneigd om je in gesprekken te betrekken, te helpen met het tonen van de weg, aanbevelingen uit te wisselen voor leuke plekjes, of gewoon om de groep te vervoegen en hun vriend te worden.

Ontmoet meer plaatselijke bewoners

Alleen reizen is een goede manier om de plaatselijke bevolking te ontmoeten. Een groep reizigers staat op zichzelf, en is eerder op elkaar gefocust. Een persoon die alleen reist, is meer naar de omgeving rond zich gefocust, en is zich beter bewust van andere mensen om hem heen. Ga je alleen reizen, dan is het gemakkelijker om plannen te wijzigen als de opportuniteit zich voordoet. Gewoon even stoppen voor een drankje of de reisroute veranderen. Er is toch niemand anders om wiens mening je moet vragen, niemand anders die akkoord moet gaan. Als de plaatselijke bevolking je onder de arm neemt, dan krijg je vaak unieke plekjes te zien waar je anders nooit toe zou komen.

Wees jezelf

Blijf jezelf wanneer je naar een nieuwe bestemming reist. Wees gewoon open voor nieuwe ervaringen, en probeer nieuwe dingen uit. Blijf vriendelijk en aandachtig voor de cultuur rondom jou. Probeer niets te forceren of probeer niet per se vrienden te maken met de locals. Go with the flow en je ziet wel wat er gebeurt. Vraag om hulp als je die nodig hebt, volg  je interesses en hobbies, en ga met mensen om zoals je thuis ook zou doen. Mensen zien je als een echt persoon, ook als ze je taal niet begrijpen.

Pas je aan

Meer dan welk ander reisadvies ook, is het belangrijk om respect te hebben voor de mensen en cultuur rondom jou. Leer een paar woorden in de taal van het land dat je bezoekt. Zoiets maakt altijd een goede indruk, en kan deuren voor je openen.
Alleen reizen kan een groot avontuur zijn, of een eenzame ervaring. Hoe je trip uitdraait, is geheel aan jou. Wees vriendelijk en open, durf uit je comfort zone te stappen, en je kunt je nog beter amuseren dan als je omgeven was door bekende gezichten.

 

Beeld: © FreeImages.com/Vivek Chugh