Bezoek De Efteling: Eén Van De Oudste Attractieparken Ter Wereld

Iedereen, jong of oud, kent natuurlijk het attractiepark de Efteling dat ligt in de provincie Noord-Brabant. De Efteling staat bekend door zijn eigen stijl (gecreëerd door de tekenaar Anton Pieck) en het gebruik van oude sprookjes als thema’s maar ook voor de attracties. Het park werd officieel geopend in 1952 alhoewel er al een voorgeschiedenis was van een sport- en wandelpark. Hierdoor is de Efteling één van de oudste nog bestaande thema- en attractieparken in de wereld.

De Efteling is trouwens momenteel één van de beste attractieparken ter wereld. Dit wordt ieder jaar opnieuw bevestigd door het opmeten van de bezoekerstevredenheid, dat stelselmatig heel goed is. Oorspronkelijk was de Efteling bedoeld voor ouders en kinderen tot 12 jaar maar uiteindelijk is de doelgroep nu gewoon iedereen.

Geschiedenis Efteling

De kern van de Efteling vormt het Sprookjesbos, met figuren zoals Langnek, vrouw Holle, Roodkapje en de grot van Sneeuwwitje. Het wandel- en attractiepark is in de loop van de jaren hierrond opgebouwd. Legendarisch is ook de Holle Bolle Gijs (er zijn er nu meerdere) die eigenlijk een prullenbak is maar die zo aantrekkelijk is dat
kinderen spontaan papiertjes zoeken om er in te gooien.

In de jaren tachtig kwamen de eerste spectaculaire attracties: Voorbeelden zijn Schipschommel de Halve Maen, wildwaterbaan Pirana en allerlei achtbanen. Deze hadden minder te doen met sprookjes alhoewel de link nooit helemaal doorgeknipt werd. De huisstijl van Pieck werd ook al in de jaren 70 verlaten voor een iets modernere variant. In het begin van deze eeuw werd theater PandaDroom geopend en werd het aantal sprookjes in het sprookjesbos opgetrokken tot meer dan 25.

Indeling Efteling

Om het park overzichtelijk te houden kregen de vier verschillende regio’s nieuwe namen in 2000: Marerijk, Anderrijk, Reizenrijk, Ruigrijk. Het Marerijk is het oudste gedeelte met het sprookjesbos en herbergt een opstapplaats voor het parktreintje (vroeger op stoom). Hier liggen ook een Museum, het Anton Pieckplein en het plein genaamd naar zijn opvolger: het Ton van de Venplein.

Gaan we naar links bij het binnenkomen dan komen we in het Anderrijk, met zijn centrale roeivijver. Hier liggen ook vele attracties die met water te maken hebben. Het Ruigrijk vervolgens maakt zijn naam waar: hier zijn veel snelle, spannende en stoere attracties zoals De Vliegende Hollander en Joris en de draak.

Tenslotte is er het vrij recente Reizenrijk dat exotische culturen als hoofdthema heeft (Carnaval Festival, Fata Morgana,…).

Wat betreft het overnachten van bezoekers is er de mogelijkheid tussen het Efteling Hotel (op het domein) en bungalows (in het bosrijk). Indien u nog nooit in de Efteling geweest bent, moet u dit beslist eens doen, hoe oud u ook bent…

 

 

Beeld: © FreeImages.com/ruben abascal